Föreläsningar

Jovan och Dina Rajs föreläser tillsammans eller var och en för sig om sina upplevelser under Förintelsen. Dessa föreläsningar kan ingå i ett paket i samband med att föreställningen ”Har du träffat Hitler?” spelas. För arrangörer och beställare av pjäsen kan föreläsningar för exempelvis gymnasieungdomar vara ett stöd i publikarbetet

Föreläsningar ges på dessa teman:

1. Vår barndom under Förintelsen. Föreläsningen inkluderar bildvisning (Power Point) och kan anpassas till olika åldrar, från högstadium och uppåt.

Föreläsningen tar cirka 90 minuter, inklusive en kort bensträckare på 5-10 minuter. Efter föreläsningen ställer Dina och Jovan upp på en frågestund, gärna i mindre grupper, om åhörargruppen är för stor.

2. Förintelsens goda människor. Vid krigsutbrottet 1939 levde i Europa cirka 1 700 000 judiska barn under 14 år. Det var ett barn per sjutton som överlevde förintelsen av Europas judar. För att ett judiskt barn skulle överleva behövdes minst tio orädda, goda människor, beredda att uppoffra sina egna och anhörigas liv. Dessa måste finnas med på rätt tid och på rätt plats och ställa upp för barnet. Fattades någon av dessa tio goda människor, då mördades barnet.

Dina och Jovan hör till de barn som fick överleva. Nu berättar de om varsina tio goda människor, vilka egentligen var fler.

Föreläsningen tar 90 minuter inklusive bensträckare. Passar till alla åldrar räknat från gymnasieelever och uppåt. Bildvisning (Power Point) och frågestund ingår.

3. En flicka minns Budapest 1944 och Raoul Wallenberg. Tillsammans med sin mor gömde sig Dina i Ungern och levde under ständigt hot att avrättas av ungerska fascister, så kallade pilkorsare, eller att skickas till gaskamrar i Polen. Följ med Dina till Budapest 1944. Genom ett barns minnen fyllda av blixtskarpa detaljer tas lyssnaren närmare någonting av det allra mest svårgripbara. En personlig upplevelse av Förintelsen berättas genom en sexårig flickas längtan att träffa farfar, genom ljudet som hon trodde kom från avlägsna fyrverkerier och genom hennes möte med Raoul Wallenberg.

Berättandet tar ca 60 minuter och efterföljs av frågestund. Bildvisning (Power Point ingår)

Läs mer här:  www.jovanrajs.se och www.dinarajs.st

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s